Brandstory Tiento Official Matchballs

 

Op 16 mei 1928 besloot het FIFA congres tijdens een bijeenkomst in Amsterdam dat er een nieuw toernooi moest worden gespeeld dat openstond voor alle leden. Een jaar later werd in Barcelona afgesproken dat Uruguay, de Olympische kampioen en de voetbalgrootmacht van die tijd, 100 jaar onafhankelijkheid zou vieren door gastheer te zijn van de eerste Wereldbeker.

 

Op dit eerste WK in 1930 in Uruguay speelden de 12 deelnemende landen (Chili, Frankrijk, Mexico, Bolivia, Brazilië, Joegoslavië, Peru, Roemenië, Uruguay, België, Paraguay en de Verenigde Staten) hun wedstrijden merendeels met deze leren T-panel voetbal, dat weer geproduceerd werd door het Engelse merk John Salter & Son. Toch was er één land dat aantrad met een andere bal, namelijk Argentinië dat speelde met de Tiënto. De allereerste Tiento werd geproduceerd door een Schotse fabrikant, welke bestond uit 12 panelen. Deze bal was iets kleiner en lichter dan de T-shape voetbal. Één van deze stroken kon geopend worden middels veters om de bal op te pompen.

 

In de allereerste finale van een WK ooit werd er echter met 2 verschillende ballen gespeeld. Deze finale werd gespeeld door Uruguay en Argentinië in het Estadio Centenario Montevideo op 30 juli 1930 en was tevens een rematch van de Olympische finale van 1928. Het Argentijnse elftal vond dat het in de finale recht had om met een eigen bal te spelen. In overleg met de organisatie FIFA en de belgische scheidsrechter van dienst John Langenus werd om deze reden besloten de eerste helft met de Tiënto van Argentinië te spelen en de tweede helft met de T-panel bal van Uruguay.

 

De stadionpoorten werden om acht uur ’s ochtends geopend, zes uur voor de aftrap, en om twaalf uur ’s middags was het terrein vol, en bood officieel plaats aan 93.000 mensen. Of het door de bal kwam, is de vraag, maar na één helft spelen was de stand 2-1 voor het Argentijnse elftal. In de tweede helft van de finale scoorde Uruguay nog drie keer met de T-panel bal, waardoor Uruguay het eerste wereldkampioenschap ooit won. Zo werd Tiento de allereerste bal in een WK finale ooit, maar werd Uruguay de allereerste winnaar. Het gerucht gaat dat door het meningsverschil over de bal de uitdrukking “een spel met twee helften” is ontstaan. 

 

Tussen het eerste officiële toernooi in 1930 en het toernooi in Londen in 1966 leken de wedstrijdballen in niets op de ballen die je nu ziet. Ze werden aan elkaar genaaid met zwaar bruin leer. De kleur veranderde toen er op grote schaal televisie-uitzendingen kwamen, en bruine ballen moeilijk te volgen waren op zwart-wit tv. In 1970 werd Adidas voor het eerst gevraagd om de ballen te leveren en sindsdien heeft Adidas ze voor elke World Cup geproduceerd. Maar.. na meer dan 90 jaar is het merk terug en heeft het zowel officiële wedstrijdballen als retro versies in het assortiment!